Redaktionsbloggen

Lisorna Långbacka och Rydberg. Bild: Miki Agnarius

Duon Lisas följer upp hyllade debuten med nytt album och animerad kortfilm

3 feb 2023

I dag fredag släpper duon Lisas sitt nya och andra album Etiam, som följer på den hyllade debuten Fiddle and accordeon conversations från 2017, som rodde såväl Manifestpris som full pott i bland annat Dagens Nyheter – och tog sig sedan in på Liras tunga lista över tidernas viktigaste folkmusikskivor.

Lisas består av ackordeonisten Lisa Långbacka och violinisten Lisa Rydberg och deras nya gemensamma skiva Etiams tillblivelse blev en längre resa än planerat, med en pandemi som stökade till det förstås men också en översvämning i studion som sånär höll på att tillintetgöra allt nedlagt arbete.

Etiam består till merparten av egna kompositioner som sömlöst varvas med tolkningar av barock-kompositören Henry Purcell och spelmannen Pers Hans Olsson. När musiken nu släpps lös bär den på en sällsam självklarhet. som om den alltid funnits. Musik som elegant och vildkattssmidigt smyger under alla genreavsökande radarstationer. ”Bedövande vacker, drömsk, meditativ” för att citera ur den kommande recensionen av skivan i Liras vårnummer.

Till öppningsspåret Sarafour har det gjorts en animerad kortfilm av illustratören David Giese och Kalle Bäccman. Stycket beskrivs av duon som ”en melankolisk saraband som beslutade sig för att gå i fyrtakt” och jag frågar dess kompositör Lisa Rydberg hur det var att se sin musik få konkret gestalt på det viset?

– Jag tycker att David Giese har lyckats fånga den här låtens själ, samtligt som han adderat en dramatisk och ödesmättad historia som vi inte hade kunnat föreställa oss – känns helt rätt!

Duon har en hel del spelningar inbokade nu i vår, och kan ses redan i kväll på Brogärde Trädgård i Järna, i morgon lördag på Stallet i Stockholm, den 14 februari på Musikhuset i Gävle, den 24 februari i Falun och den 25:e gästar de Umefolk. Se även hemsidan för närmare info om en senare sväng i april, då i Karlskoga, Göteborg, Stockholm och i Skottvångs Grufva utanför Mariefred.

Text: Patrik Lindgren


Fler recensioner

Annonser