! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Tormis Quartet spelar på Estonians Sounds i Göteborg imorgon. Bild: Rene Jakobson.

Det vassaste inom estnisk jazz på minifestival i Göteborg

5 aug 2019

Hur gör man modern gitarrjazz av gammal körmusik? Hur mår den estniska jazzscenen 2019? Och vem var egentligen denne Veljo Tormis?

Det är frågor man gissningsvis kan få svar på imorgon tisdag när musikerkooperativet MUKO bjuder in till en minifestival med estniskt tema på Nefertiti i Göteborg. Eesti Heli – Estonian Sounds kallas evenemanget och bjuder på ett urval av Estlands främsta jazzmusiker i två konstellationer.

Mingo Rajandi Quintet är en ny kvintett sammansatt av välrenommerade kontrabasisten och kompositören Mingo Rajandi, med Liisi Koikson på sång. Den senare dubblerar denna kväll i spännande kvartetten Tormis Quartet, vars udda sättning med två vokalister och två elgitarrister tar sig an kompositören Veljo Tormis. Tormis är något av en estnisk nationalhjälte inom musik och är mest känd för sina körarrangemang, ofta med utgångspunkt i estniska folksånger.

Den andra sångerskan i Tormis Quartet är Kadri Voorand, som är något av det hetaste som finns i estnisk jazz sedan några år tillbaka.

Eftersom arrangemanget är en del av pågående Gothenburg Culture Festival är det fri entré som gäller.

Patrik Lindgren

https://www.nefertiti.se/arrangemang/tormis-quartet-mingo-rajandi-quintet/

Annonser