Redaktionsbloggen

Alice Hernqvist och Aaron Mandelmann kommer till Enskede med sin kvintett Pawky. Pressbild.

Den unga jazzen samlas i Gamla Enskede

5 sep 2023

På torsdag drar den femte upplagan av jazz-Sveriges kanske piggaste uppkomling Enskede Jazzfestival igång.

I dagarna tre fylls Gamla Enskede av ett ypperligt urval jazzmusiker som Lovisa Jennervall, Isabella Lundgren, Oscar Schönning, Karolina Almgren, Goran Kajfes Tropiques och Fredrik Lindborg.

Vi ställde tre frågor till Matilda Schyborger, grundare och festivalgeneral för Enskede Jazz.

Ni bokar bara originalmusik och har fokus på ung jazz. Hur skulle du beskriva den unga jazzscenen i Sverige idag?

– Den är utforskande på ett roligt sätt! Jag skulle också säga att den är väldigt olika från stad till stad och jag kan önska att den skulle mötas lite mer över stadsgränserna. Men det finns många roliga uttryck inom jazzen i Sverige och det finns en publik för det också! Det har jag förstått genom den här festivalen.

Vilka har ni i publiken på Enskede Jazz?

– Det är väldigt olika. Vi var faktiskt helt chockade förra året, för vi har lyckats nå ut till en publik som man kanske inte annars ser på en jazzkonsert. Folk mellan tjugo och femtio år som bara tycker det känns kul att gå på kultur, som vill testa nytt och som gillar att dricka en god öl och lyssna på konsert. Och de vågar gå på det här som de kanske inte annars känner till.

Vad tror du är receptet för det?

– Jag tror att festivalen visar ett ganska fräscht ansikte och vi försöker också vara lyhörda och ta in vad publiken vill ha. Vårt program är ganska spretigt och det är med flit. Vi vill fånga alla delar av jazzen och det ska finnas något för den som gillar pop och hiphop och swing och fri impro. Bland årets artister finns till exempel holländske gitarristen Reinier Baas, svenske rapparen Josef Slunge och Karolina Almgren med sitt nya projekt. Och barnföreställning med Den Förbjudna Fruktkolan som är gratis för alla. Intrycket att barn inte skulle gilla jazz är bara påhitt! Barn gillar allt som är bra. Jazz är kul, det händer grejer hela tiden. Man ska inte underskatta barns kreativa smak.

Text: Sunniva Brynnel

(ur Lira #2 2023)


Fler recensioner

Annonser