Redaktionsbloggen

Aleksander Motturi får årets Planetapris. Bild: Mai Nestor

Clandestinos grundare prisad

24 okt 2022

Planetapriset årets inspiratör går till Aleksander Motturi, konstnärlig ledare för Clandestinofestivalen, för att han sedan starten 2003 ”lett publiken på ständigt nya stigar till en vidgad världs kulturskatter”.

Den rakryggat alternativa Clandestinofestivalen firade i år tjugo år och har gjort sig ett namn internationellt med lika konsekventa som oförutsägbara program utan hänsyn till rigida genregränser, branschnormer och trender.

– Vi söker helt enkelt en unik sammansättning av akter som ofta lämnas utanför sökljuset i sammanhang där platta genrekonstruktioner styr. Det är där, i alternativen till det alternativa, konsten finns att upptäcka, säger Aleksander Motturi.

Planetapriset har delats ut sedan 2013 och är ett samarbete mellan Planetafestivalen och Folkuniversitetet. Det är publiken som nominerar och en jury som utser pristagaren.

Priset i form av 10 000 kr, blommor och ett inramat diplom kommer att delas ut på invigningen av Planetafestivalen, nu på fredag 28 oktober, på det nya Kulturhuset i Bergsjön i samband med en spelning med bandet Tisdass från Niger.

Planetafestivalen äger sedan rum 29 oktober till 6 november i Göteborg med omnejd och bjuder även på artister som Celso Paco & Dynamo de Luxe, koraspelaren Senny Camara, rått svängiga Bongo Riot och så ska den mäktiga Bosphorus Ensemble under ledning av Ahmad Al-Khatib tolka Oum Kalsoums episka Enta omri.

Mer om programmet här.

Så här lyder juryns motivering till Planetapriset:

Vid sidan om huvudfåran har han lett publiken på stigar till en vidgad världs kulturskatter.
För att han är en stigfinnare som under två decennier monumentalt berikat Göteborgs musik- och kulturliv
och med konstnärlig integritet inspirerat oss att se människan med olika perspektiv.
För att han fortsätter visa oss platser vi inte trodde fanns.

Patrik Lindgren


Fler recensioner

Annonser