! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Folkkvartetten Westward The Light är en av alla akter på Celtic Connections 2021. Bild: Gaelle Beri.

Celtic Connections kör digitalt

8 jan 2021

Ända sedan 1994, för övrigt samma år som Lira föddes, är det under andra halvan av januari dags för mässan/festivalen/konferensen Celtic Connections i Glasgow. En av folkmusikvärldens stora årliga händelser och ett internationellt forum för såväl publik som bransch.

I år blir den för första gången digital, men arrangörerna har i övrigt valt att köra på närmast som vanligt med ett digert program som varar hela nitton dagar, med start den 15 januari.

Över trettio konserter kommer att sändas online, de flesta förinspelade men de sänds exklusivt vid en viss tidpunkt.

Bland artisterna återfinns inte bara stora delar av den brittiska folk-eliten, från Lau till Karine Polwart, utan även internationella stjärnor från såväl Nordamerika som Afrika och – jodå – några svenskar också: ett av de namn Celtic Connections själva sätter högt på affischen är José González. Men också Ale Carrs trio Dreamers’ Circus är med.

I övrigt kan nämnas Lira-favoriter som Rhiannon Giddens, Le Vent du Nord och The Secret Sisters samt Sudans Amira Kheir och Bassekou Kouyaté med sitt band Ngoni Ba.

Donald Shaw, konstnärlig ledare för Celtic Connections, säger i ett uttalande:

– Den rungande känslan från inspelningsdagarna är att det blivit ett utrymme för musiker att komma tillbaka, att få spela igen, att känna sig som en del av ett sammanhang som de själva varit med skapa. Vi känner oss oerhört stolta över att ha kunnat erbjuda dem detta trygga utrymme att spela på igen, att omfamna deras kreativitet och i slutändan ge dem hopp att det finns en framtid i den här branschen.

Biljetter krävs och går att köpa per konsert eller som ett festivalpass.

Mer info här.

Patrik Lindgren

Annonser