Redaktionsbloggen

João Bosco kommer till Uppsala i höst. Bild: Flora Pimentel

Brasilianskt i fokus på höstens gitarrfest i Uppsala

22 aug 2022

Brasilien är många saker men inte minst är det ju musik, och musik av de mest skilda slag – från loj bossanova till afrikanskt rotad folkmusik och eldig samba. Ofta finns gitarren med i bilden så det är fullt logiskt att årets upplaga av Uppsala Internationella Gitarrfestival – den nittonde i ordningen – har ”The Brazilian Music Universe” som tema.

Översatt i artister innebär det tematiska konserter med exempelvis sångaren och gitarristen Luiz Mura som följer i förebilden João Gilbertos fotspår. En annan legend är också närvarande indirekt – i form av Baden Powell vars son Marcel Powell hyllar fadern med både konsert och workshop.

I egen hög person kommer João Bosco, en portalfigur inom MPB (Música Popular Brasileira), den eleganta brasilianska popmusiken. Bosco firar i år 50 år som artist.

Mer obekant men spännande låter inslaget där den hyllade Duo Siqueira Lima (Cecilia Siqueira och Fernando Lima) möter Gävle Symfoniorkester och uppför ett verk för duogitarr och orkester. Verket, Lendas Amazônicas, är skrivet av Marco Pereira med inspiration från den rika folkkulturen i Amazonas men också av naturen och den högst aktuella klimatfrågan.

Festivalen hålls på Katalin och Uppsala Konsert & Kongress den 13-15 oktober. Mer om programmet och festivalen här!

Patrik Lindgren


Fler recensioner

Annonser