! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Årets stipendiater: Henrik Dorsin (bild: Robert Eldrim), Bengan Janson (bild: Hasse Lindén) och Cornelia Nilsson (bild: Christer Männikus).

Bengan Janson och Cornelia Nilsson årets Monica Z-stipendiater

13 aug 2020

I dag meddelade representanter för Monica Zetterlunds Minnesfond vilka som utsetts till 2020 års stipendiater. Det blir mångsidige dragspelaren Bengan Janson och jazztrumslagaren Cornelia Nilsson som för varsin del av utmärkelsen. Dessutom delas  det nyinstiftade ”Monica Zätas Filurpris” ut till komikern Henrik Dorsin.

Bengan Janson får det med motiveringen:
Du personifierar begreppet speleman. Oavsett genre är ditt engagemang unikt och din publikkontakt utan filter. Ditt virtuosa musicerande är sensibelt, genuint och innovativt; ständigt utforskande. Och mitt i allt detta flödar humorn, med samma fulländade timing. Din musikaliska glädjeyra inspirerar över generationsgränserna. Allt i Monicas anda.

Den yngre Cornelia Nilsson är ganska ny på jazzscenen men har snabbt etablerat sig som en av landets ypperligaste trumslagare, och hörs bland annat i pianisten Mathias Landæus trio. Motiveringen här lyder:
Din musik och din personlighet genomsyras av humor och värme, av öppenhet och generositet, av mod och integritet. Under varje solo berättar du en historia, och den är helt igenom ärlig. Med lekfullhet och totalt fokus blir de musikaliska ögonblicken till högtidsstunder.

Stipendierna skulle traditionsenligt ha delats ut under en hyllningskonsert på Berwaldhallen den 27 september, men på grund av rådande pandemi ställs årets konsert in. I stället kommer både årets och nästkommande års stipendiater att hyllas i september 2021.

Patrik Lindgren

 

Annonser