Redaktionsbloggen

Jon Henriksson in action. Bild: Kamil Dziekinski

Basisten Jon Henriksson årets Faschings Vänner-stipendiat

30 mar 2022

Föreningen Faschings Vänner delar sedan 1989 ut ett årligt stipendium till en ung jazzmusiker i början av karriären, och de brukar vara rätt pricksäkra med sina tilldelningar: eller vad sägs om tidigare mottagare som Stina Nordenstam och Peter Asplund eller senare som Britta Virves och Anna Gréta Sigur∂ardóttir?

I fjol ställdes utdelningen in på grund av pandemin men nu är det det dags igen, och 2022 års mottagare är den 25-årige kontrabasisten Jon Henriksson, ursprungligen från Göteborg men skolad på Skurups Folkhögskola och Musikhögskolan i Stockholm.

Jon Henriksson kan för närvarande höras bland annat i nyssnämnda pianisterna Virves respektive Sigur∂ardóttirs grupper men spelade exempelvis i höstas på Stockholm Jazz Festival med egna Jon Henriksson 4.

Motiveringen till stipendiet lyder som följer:

Kontrabasisten Jon Henriksson är redan i unga år en erfaren, mogen musiker med ett personligt musikaliskt språk och som står med ena foten i traditionen och den andra i den moderna jazzen. Hans rytmiska, kreativa komp och solospel kombineras med en begynnande karriär som kompositör och bandledare. Han är en framtidsröst på kontrabas.

Patrik Lindgren

Annonser