Redaktionsbloggen

Bandet Fränder bjuder in till sin egna festival. Bild: Palli Kristmundsson

Både veteraner och uppkomlingar på Fränders festival

19 sep 2023

Till helgen, 22–23 september, är det dags för en ny upplaga av svensk-estniska bandet Fränders alldeles egna festival i Uppsala – den här gången på Kulturoasen och som alltid med fina bokningar lite bortom de mest förväntade.

Bland toppnamnen på årets Fränder & Vänner Folkmusikfestival finns, förutom arrangörsbandet själva, stora namn som Garmarna, Lena Willemark med Lisas och trion Ahlberg, Ek & Roswall, men också några väl valda akter som kanske inte alla har koll på.

Vi vad kvintettens Gabbi Dluzewski att berätta om bakgrunden till de mindre välkända bokningarna.

Den norska duon Sudan Dudan:
– Första gången jag hörde Sudan Dudan var i en bil på väg mot kursstarten av den andra officiella Alekursen på Stensunds folkhögskola (Ale Möllers fortbildningskurs för professionellt verksamma musiker) och jag blev helt tagen. Musiken slog an så många strängar hos mig, både de norska blåtonerna, stämsången, det tajta samspelet och så var det också något som subtilt anspelade på amerikansk folk … En fantastisk duo vars skivor har rullat dagligen hemma hos oss sedan dess!

Skotske concertina-spelaren Simon Thoumire (i duo med Ian Carr):
– När Ian tipsade om sin duo med Simon blev jag genast intresserad. Ian är en innovativ musiker med mycket humor i sitt musicerande och Simon Thoumire en legend som har tagit concertina-spelet till en ny nivå. Det kommer att bli en fantastisk konsert full av humor både i och mellan musiken!

Banden Dragkroka, Tonskalv och Tvesôvla:
– Vi i Fränder har ambitionen att bygga broar mellan generationer, genrer, kulturer, trad och modernt etcetera. I Sverige finns en bubblande, engagerad, ung folkmusikscen som vi tycker att det är viktigt att lyfta fram. Därför vill vi med vår festival erbjuda en scen även för dessa akter, parallellt med mer etablerade artister. Dragkroka, Tonskalv och Tvesôvla är unga, up-and-coming folkmusikband fulla av sväng, ös, energi och lust! Vi ser mycket fram emot att höra dem på vår festival!

Gabbi Dluzewski vill också gärna tipsa om lördagseftermiddagens gratis barnföreställning Långt bort i skogen (som vi skrev om i Lira 2018) med Maria Jonsson och Sofia Sandén, en audiovisuell folkmusikföreställning med temat fäbod och vallmusik.

Fränder släpper för övrigt sitt nya album II senare i höst.

Läs mer om Fränder & Vänner här.

Läs mer om höstens bästa musikfestivaler i Lira #3 2023 som kommer på fredag!

Patrik Lindgren


Fler recensioner

Annonser