! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Ann-Sofi Söderqvist tilldelas Gullinpriset 2019. Foto: Pelle Piano

Årets Lars Gullin-pris till Ann-Sofi Söderqvist

6 mar 2019

Lars Gullin-priset för 2019  går till musikern, kompositören och orkesterledaren Ann-Sofi Söderqvist, efter beslut vid Lars Gullin-Sällskapets årsmöte i går.

Hela motiveringen lyder:

Ann-Sofi Söderqvist har alltsedan 1970-talet varit ett välbekant ansikte i Stockholms jazzvärld. Med sin trumpet har hon hörts i vitt skilda musikaliska sammanhang som Bernt Rosengrens storband, Hot Salsa, Änglaspel, Marie Bergman, för att nämna några. Med sitt känsliga lyriska spel har hon tidigt visat sin personliga touch.

På 1990-talet arbetade ”Soffi” med musik till barnteater på Stadsteatern, och kanske var det där komponerandet tog fart. Under hennes andra studieperiod på Kungliga Musikhögskolan kom fokus att ligga på komposition, och sedan dess har hennes konst i än högre grad sprungit ur hennes penna.

Parallellt med att komponera och arrangera orkesterverk och körverk blev hon sedan initiativtagare till ett nytt storband, ”Composer’s Big Fun”, en plattform för nyskriven musik. Det blev en kreativ period med mycket utforskande av storbandets möjligheter. Det ledde i sin tur till ett nytt helt eget band: Ann-Sofi Söderqvist Jazz Orchestra. Här har Ann-Sofi Söderqvist blommat ut konstnärligt med ett personligt tonspråk och tydlig kompassriktning. Musiken är nämligen helt och hållet hennes egen och hon har konsekvent arbetat hårt för att den ska kunna framföras.


Man får dock inga priser för att man kämpar med att hålla ihop ett storband och slåss mot väderkvarnar i ett kargt kulturlandskap, ofta i konkurrens med kommersiella krafter. Gullinpriset får man för att man har bidragit till att skapa den sköna musik vi alla så väl behöver.

Priset som delats ut sedan 1997 består av ett stipendium på 20 000 kronor samt en statyett av den gotländska konstnären Stina Lindholm. Utdelningen sker i samband med en konsert  i Sanda första söndagen i juli. Fjolårets pristagare var Magnus Lindgren.

Annonser