Redaktionsbloggen

Selda Bağcan kommer till Clandestino i sommar. Bild: seldabagcan.com.tr

Anatolisk stjärna fulländar Clandestinos sommarprogram

5 apr 2022

Som vi tidigare skrivit firar festivalen Clandestino något av ett dubbeljubileum i sommar: den tjugonde festivalen i ordningen och dessutom den tionde mitt-sommaravstickaren till Bottnafjorden i Bohuslän.

Programmen till bägge evenemang är nu kompletta och förutom tidigare avslöjade höjdpunkter som Oumou Sangaré, Hailu Mergia, Kokoko! och Etran de l’Aïr kunde i dag festivalledningen stolt meddela en rar bonus till sista minuten-bokning: den turkiska folkrocksångerskan Selda Bağcan, en ikon på den på senare år pånyttfödda anatoliska psykrockscenen.

Den nu 73-åriga artisten slog igenom i början av 1970-talet och gjorde sig snabbt känd som en frispråkig protestsångerska vars folkmusikaliskt rotade musik flörtade med samtidens psykedeliska rocksound. Under 1980-talet förföljdes hon av det turkiska styret, fängslades och fråntogs sitt pass. Men kunde senare återuppta sitt turnerande internationellt och lyfts nu fram som en förebild för den yngre generationens efterföljare – inte minst har bandet Altın Gün bedyrat hennes vikt för deras musik.

Live backas Selda Bağcan upp av det israeliska bandet Boom Pam som återskapar det anatoliska psychrocksoundet. Konserten äger rum den 29 juli på Clandestino Bottna. Huvudfestivalen hålls i Göteborg 9-12 juni.

Se hela programmet här.

Patrik Lindgren


Fler recensioner

Annonser