! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Fränder spelar själva på den allra första Vänner & Fränder-festivalen. Bild: Palli Kristmundson

Ale Möller Trio och Boot ansluter till Fränders festival

9 aug 2019

Gruppen Fränder vänder fyndigt på inspirationskällan Folk & Rackares gamla hit och bjuder nästa vecka in till festivalen Fränder & Vänner, om ni hänger med?

Oavsett: charmiga Parksnäckan i Uppsala stadspark kommer den 15 augusti att bli skådeplats för en intim folkmusikfest, dit publiken lockas med akter som Ale Möller Trio, powertrion Boot och arrangerande kvartetten själva. Dessutom folksånger med duon Vega & Nika och för den utan känsliga öron snuskvisor med Våtmark.

När föddes idén till det här, Gabbi Dluzewski?
– Efter flera omfattande turnéer utomlands har vi fått många positiva exempel på hur festivaler och konsertställen växt fram ur individuella initiativ och stärkts av lokal samverkan. Detta tog vi med oss hem, med tanken att det borde gå att starta något liknande här. Eftersom vi också träffar många fantastiska band och musiker när vi är ute och spelar, har vi länge tänkt att det vore häftigt att kunna bjuda hit och presentera dem för musikälskare hemma hos oss. Glädjande nog föll våra idéer i god jord och vi fick uppdraget att arrangera denna endagsfestival på Uppsalas stora sommarscen, Parksnäckan.

Vad är det egentligen, inte bara en enstaka festivaldag?
– Vi är många som tror på musik som en del av en större, förenande kraft. Det tycker vi är extra viktigt att förmedla i ett samhälle som tenderar att alltmer fokusera på människors olikheter. När sanningen egentligen är att vi alla är Fränder … Tanken är att denna festival ska förmedla denna gemenskap mellan människor och erbjuda möten mellan såväl artister och publik, som mellan olika musikaliska traditioner. Dessutom vill vi att denna festival på sikt även ska innebära ett tillfälle för musikerna själva att mötas och utbyta tankar, för gemensamt kan vi uträtta storverk.

Så det blir det en fortsättning?
– Det blir det absolut! Vi planerar redan nu inför en inomhusfestival i mars, som kommer äga rum i vår hemby, Hågaby strax utanför Uppsala. Sedan hoppas vi förstås på fortsatt förtroende inför nästa sommar, men det hänger inte bara på oss utan även på publikens uppslutning. Så kom och lyssna på bra musik, samtidigt som ni supportar ett lokalt initiativ för kulturell utveckling!

Patrik Lindgren

Annonser