Redaktionsbloggen

Esbjörn Svensson fångad 2008. Bild: Act/Katarina Grip Höök. Åke Linton i studion. Pressbild.

Åke Linton om Esbjörn Svenssons egna soloinspelningar – öppningsspåret ute nu

30 sep 2022

I dag släpps det första smakprovet från den postuma utgivningen av Esbjörn Svenssons nyligen upptäckta soloinspelningar, det som den 18 november kommer att släppas som albumet Home.s. Esbjörn Svenssons ljudtekniker Åke Linton berättar för Lira om fyndet.

– Efter att Esbjörn gick bort hjälpte jag hans fru Eva att backa upp alla inspelningar som fanns i källaren hemma hos dem. Det var mycket som låg på dat-tejp, där Esbjörn suttit och komponerat låtar vid flygeln och bara låtit tejpen rulla. I vissa fall blev det till en låt han använde och ibland inte. Ibland kunde man höra att ”Jaha, det där är ett embryo till den där låten!”

Bland dessa skissliknande inspelningar fanns något mer oväntat bland Esbjörns filer.
– Vi hittade något som vi inte riktigt visste vad det var. Men det var så emotionellt att lyssna på alla de här inspelningarna att vi väntade med att lyssna på en del av dem. Vi orkade liksom inte.

Efter några år kom Eva Svensson till Åke Lintons studio i Göteborg och så satte de sig för att lyssna på det där som de inte vetat vad det var.
– Jag tryckte på play och vi satt och blundade och lyssnade rakt igenom. ”Vad är det här!?” tänkte vi. ”Det låter ju som en soloskiva!”.

I nuläget är det bara ett tiotal par öron som hört dessa inspelningar med Esbjörn Svensson på solopiano. Jag frågar Åke Linton om hur de låter.
– Jag känner igen Esbjörns touch och tonspråk när han spelar. Man hör väldigt tydligt att det är Esbjörn och man hör när han har ljud för sig ibland under inspelningen. Själv tycker jag inte att det låter som EST, men det finns det kanske andra som skulle tycka. Det här är Esbjörn som spelar fantastiskt fint på flygel.

Åke Linton tror att inspelningarna måste ha gjorts hemmavid.
– Esbjörn valde verkligen noggrant de han ville jobba med och när vi hörde den här musiken frågade vi oss var han hade gjort de här inspelningarna. Jag har ringt runt till alla möjliga för att kolla om de visste något om soloprojektet. Janne Hansson på Atlantis till exempel, men ingen kände till det. Sedan kom Eva på att Esbjörn hade fixat i ordning flygeln hemma jättenoga under en period och förbjudit barnen att röra någonting på flygeln under tiden som den här musiken är inspelad.

Tror du att det var en färdig platta som han spelat in?
– Ja, det tror jag. Det låter så, och vi hittade bara en färdig tvåkanalsinspelning. Det är det som gör både mig och Eva förundrade. Man kan säga att allting låg där färdigmixat och det låg i den sekvens som den kommer att ges ut i.

I princip är musiken orörd från Esbjörns grundidé till lyssnarens öron.
– Det enda vi gjort är att vi tillsammans med Classe Persson mastrat skivan, förfinat ljudet lite grann så att det låter varmare och fylligare. Annars är det exakt som Esbjörn lämnade musiken efter sig.

I dag den 30 september släpps alltså den första låten från albumet. Det är skivans öppningsspår, som getts titeln Alpha. Alla skivans spår har på hustrun Eva Svenssons initiativ döpts efter bokstäverna i det grekiska alfabetet, ett ämne Esbjörn Svensson hade full koll på. Lyssna här eller inbäddat nedan.

text: Sunniva Brynnel

Albumet Home.s släpps i sin helhet den 18 november på Act Music & Vision.


Fler recensioner

Annonser