Nummer

Lira #5 2016

Just innan det här numret skulle skickas ut med posten kom beskedet att Leonard Cohen oväntat gått bort. Min första tanke var av plötslig sorg och besvikelse. Den andra av ett mer banalt ”ojdå”.
Vår Lennart skriver ju om nästnamnen Leonard i det här numret – hur blir det egentligen?

Men det känns i slutändan rätt fint att kunna förmedla en så skön och talande liten historia från hösten 1970, när Lennart Wretlind mötte den store sångpoeten i studion under inspelningarna av Songs of love and hate.

Och från en basröst till många andra; vårt huvudreportage gick lite tramsigt under arbetsnamnet ”Vi måste tala om basismen i musiken”, och det är precis vad vi gör på elva sidor. Ulf Johanson både luskar runt i historien på jakt efter de första bastonerna och kuskar runt bland samtida framstående basister av allehanda slag med frågan: vad spelar basen för roll egentligen?
Häng med när vi fördjupar bastonen!

Ett mer oplanerat tema blev England, där vi bland annat möter 81-åriga folksångerskan Shirley Collins som fått något av en renässans. På 1950-talet var hon sångsamlaren Alan Lomax partner in crime och årtiondet därpå blev hon en av den engelska folkmusikrenässansens förgrundsfigurer – men utan att riktigt passa in i något av de läger som fanns.

Vi pratar även med finske pianisten Iiro Rantala som axlar Esbjörn Svenssons tunga mantel i ett aktuellt EST-projekt, vi åker till ett kluvet Colombia mitt under folkomröstningen, träffar två av Englands mest lovande jazzmusiker och förstås en massa annat.

Dylan och Nobelpriset då? Vi kände till slut att det redan sagts så många djupsinnigheter och argumenterats så mycket att vi lät ämnet vila i frid. Ett vanligt inslag i debatten var ju annars att en viss annan sångpoet borde ha belönats först. Ja, Leonard Cohen förstås. Nu blir det aldrig så, men hans sånger lever vidare.

Patrik Lindgren, redaktör Lira

Medföljande cd: Lira Lyssna 054

liracd054_oms-small

01 HEDNINGARNA: Norra Hunna
02 FLOATING SOFA QUARTET: Queen Tower/Själaschottish
03 FREDRIK LJUNGKVIST & MATTIAS RISBERG: Ida Lupino
04 HEMLIGA GÄSTEN: Ro ro
05 NORDIC: Le petit Emil
06 JOHAN BIRGENIUS GATHERING: Countryside/Wilderness
07 PIREUS: Vackraste
08 FAELA: Fuego
09 PERSSONS SEXA: Sjung för fan
10 NORR OM STOCKHOLM: Klockarpolskan efter Elsa Siljebo
11 GOLBANG: Madjnun
12 GROUPA: Slängpolskor
13 MEDI: Impro 3
14 TOMMIE & TOTTE: Guldklimpen
15 FARTYG6: När det svartnar
16 EMILIA AMPER: Spelpuma


Pris: 80 kr
  • Beställ %NR%

    (Porto 49 kr tillkommer.)