Nummer

Lira #5 2014

Dags för årets sista nummer av Lira, #101 sedan starten 1994, ett 132-sidigt nummer där ovanligt många avstamp är gjorda på svensk hemmaplan. Fast på sinsemellan radikalt olika vis.
På omslaget har vi mottagaren av 2014 års Jazzkatt som årets nykomling – den allra finaste av Sverige Radios årliga utmärkelse Jazzkatten om du frågar mig. Årets artist och grupp och kompositör i alla ära – en nykomling står för framtiden, är någon kring vilken det kommer att hända saker. Och den senaste tiden har det känts som att Elsa Bergman är precis överallt med sin kontrabas. Precis som instrumentet i sig ofta med roll både som understödjare och pådrivare.
Vi hängde på Elsa hem till kollektivet i Bredäng och fick lära känna en levnadsglad och färgstark personlighet. Missa inte Sunniva Brynnels fina porträtt!
En annan svensk vi hälsat på är Rostam Mirlashari, som låter sina rötter i Baluchistan få ny näring i den nordiska folkmyllan. Rötter är viktiga också för folkkvartetten Rotvälta, som gärna rotar bakåt men hela tiden tänker nytt – och har funnit en oväntad själsfrände i Keith Richards.
Och Sirocco då! Detta av sångerskan Sofia Berg-Böhm frontade projekt där judisk-arabiska musiktraditioner ges helt nytt liv. Då har vi inte ens nämnt Christer Bothén och hans fantastiska Xylofonorkester, som man kanske kunde kalla ett slags improvisationsmusikens Glada Hudik?
Mycket svenskt som sagt, men också utblickar: norske fotografen Jan Granlie skildrar Europas jazzfestivaler från första parkett i ett tolvsidigt bildreportage. Och i Skottland hittar vi en av den brittiska folkmusikens nya stjärnskott med förkärlek för te: Kate In The Kettle.
Och förutom den sedvanliga Lira Lyssna, vår egen fullmatade samlings-cd, medföljer den här gången ytterligare en skiva: en spännande samling med utgångspunkt i det lyckade projektet Katapult för mångfald, som vi erbjuder i samarbete med RFoD, Riksförbundet Folkmusik och Dans.


Pris: 80 kr
  • Beställ %NR%

    (Porto 49 kr tillkommer.)