Nummer

Lira #3 2021

Hösten 2021 ser ut att bli den tidpunkt då de kvävande publikrestriktionerna äntligen kan tas bort – även om vi lärt oss den bittra vägen att inte ta något för givet med den här pandemin …
Lira har i alla fall laddat för hösten genom att sätta samman ett sedvanligt brokigt nummer.
Vi reser till Japan där vi lär oss allt om shamisen, ett egenartat stränginstrument och närmast en genre i sig självt.
Vi pratar med isländska Anna Gréta Sigurðardóttir om hur hon började sjunga utöver sitt pianospelande. Med Hoven Droven som berättar halsbrytande intressanta detaljer om sitt nya album. Med de båda duorna Symbio och Sisters of Invention om deras gemensamma utforskning av gränslandet mellan jazz och folkmusik – sannerligen en typisk Lira-artikel!
I en av flera backspeglar försöker vi närma oss den mytomspunna egyptiska sångerskan Oum Kalsoum. I en annan utröner vi hur det kommer sig att den tidigare så avfärdade afrikanska ”bubblegum”-musiken från 1980-talet nu börjat ses i nytt ljus.
Därtill en intressant kartläggning av fenomenet att svenska musiker går samman i kollektiva skivbolag – gästskrivet av musikern Josef Kallerdahl, som själv är med att driva Hoob Records.
Bland annat!
Missa heller inte vår guide till höstens alla festivaler, som nu står mer än redo att ta igen all förlorad tid – kanske ses i höst vi på något av landets alla tappert kämpande spelställen!


Pris: 100 kr
  • Beställ %NR%

    (Porto 49 kr tillkommer.)