Nummer

Lira #3 2013

Sommaren och värmen är snart här och kanske var det därför Liras sommarnummer blev så världsmusikaliskt och utåtblickande? På ettan är vi stolta att ha Anoushka Shankars fasta blick, och inne tidningen berättar hon öppenhjärtigt om tiden efter pappa Ravi Shankars död, om hennes Sverigeaktuella Traveller-projekt där hon återförenar flamenco med indisk klassisk musik, och så premiärpratar hon om det just färdiginspelade kommande albumet Traces of you.

Vår skribent Timo Kangas levererar påpassligt en personlig guide till Polarpristagaren Youssou N’Dour, samtidigt som Erik Augustin Palm gör en djupdykning på plats i New Orleans – efter Katrina men också efter den hyllade tv-serien Treme som hjälpt den klassiska musikstaden på fötter.

I grannstaten Mississippi hittade vi dessutom americana-musikens största löfte på länge: Valerie June, vars skarpa stämma vi tror snart kommer att göra sig hörd i allt vidare kretsar.

På svensk mark fångade vi upp Mats Edén, som i en paus från Groupa nu ger ut ett soloalbum. Liras Olle Niklasson bestämde sig för att ta historien från första början.

Dessutom: jazz med Alberto Pinton och Craig Taborn, cumbia med Totó La Momposina, östafrikanskt sväng med Mokoomba, raïrock med Rachid Taha, svensk folkmusik med unga duon Algot och förstås en massa annat.

Med det här numret följer också årets utgåva av Lira Festival, Nordens i särklass fylligaste guide till festivalsommaren.

Och som alltid: en sprängfylld Lira Lyssna-cd med låtar av artister som Valerie June, Mokoomba, Mats Edén, PACE, Paavo, Dreamers’ Circus och andra.


Pris: 80 kr kr
  • Beställ %NR%

    (Porto 49 kr tillkommer.)