Nummer

Lira #2 2015

Våren är sin vana trogen svårartat lynnig men årets andra nummer av Lira kommer precis som det ska, även om det i år råkar bli mitt i påskveckan. Till och med så att vi tjuvsläpper den redan på dymmelsdagen.
Och vad har vi då att bjuda på för godis? Inte mindre än tre långtexter som vi hoppas ska upplevas lika spännande som den bästa påskekrim.
En handlar om musik i exil – där vi bland annat träffar Ramy Essam, protestsångaren som kom att stå i centrum för den arabiska vårens revolt i Egypten. I dag lever han i Malmö och är en av fem artister med liknande bakgrund som i april ger sig ut på en landsomfattande turné.
I en annan text tar sig Olle Niklasson an utmaningen att måla ett porträtt av Billie Holiday – som föddes för exakt 100 år sedan.
I en tredje går vi igång på stämsång i alla dess former och yttringar.
På omslaget ser ni Armeniens stora jazzstjärna Tigran, fortfarande förfärande ung men redan med en musikaliskt vindlande karriär bakom sig.
Dessutom: jazzblåsarveteranen Nisse Sandström, jiddisch-uttolkaren Louisa Lyne, americanalöftet Ellen Sundberg, folkpopparna Kolonien, Lennart Wretlind, Elena Wolay, mexikansk ranchera och så den sanna historien bakom Lyckliga gatan.
Och förstås: över hundra skivrecensioner och vår egen samlings-cd med 16 sprillans låtar.


Pris: 80 kr
  • Beställ %NR%

    (Porto 49 kr tillkommer.)