Nummer

Lira #2 2014

Den 24 maj kommer den brasilianske mästaren Caetano Veloso till Sverige för första gången. En djupt inspirerande artist som ända sedan sextiotalet av principskäl kallat sig ”svensk” men hittills aldrig besökt sitt andra land. Lira har som enda svenska media fått en intervju med denne sångare, låtskrivare och frispråkige aktivist – för en artikel som löper över tio matiga sidor.
Inte att missa!
Premiär är det också om några veckor för den – jo, faktiskt – allra första Fred Åkerström-biografin. Vi har pratat med författaren (och själv musikern) Peter Mosskin och publicerar två kapitel ur den kommande boken om denne store vistolkare som hamnade ohjälpligt i skuggan av kollegan Cornelis.
Vi intervjuar också två jazzstjärnor: en sedan länge skimrande – Pat Metheny, och en på klart stigande – unga brittiska sångerskan Zara McFarlane. Bägge kommer också de till Sverige i maj, som ser ut att bli en månad av nästan onödigt tunga gästspel.
Vi fångar även upp fenomenet crowdfunding, hur man som privatperson kan gå in och stödja kulturprojekt redan i dess linda. Och så lyfter vi fram Sveriges kanske minst kända världsstjärna inom musik: oudisten Ahmad al Khatib som lever och verkar i Göteborg.
Bland mycket annat förstås: västmanländska nyckelharpisten Josefina Paulson, flamencosångerskan Estrella Morente, Emilia Mårtensson, Lina Nyberg, Kjell Alinge, vår egen cd-skiva med 16 nya spår …
Och ja just det: en serie unika bilder från inspelningarna av den allra första tuaregspråkiska spelfilmen, en ökenmusikaliskversion av kultklassikern Purple rain!
God läsning!


Pris: 80 kr
  • Beställ %NR%

    (Porto 49 kr tillkommer.)