Nummer

Lira #1 2024

Känner ni våren i luften? Kanske lite i alla fall! För det är mot våren vi blickar med vårt nya nummer, detta jubileumsår för Lira. För jodå, vi fyller faktiskt trettio! Det var hösten 1994 som allt startade där i Falun, som en spinoff till den klassiska och av många djupt saknade festivalen. Vi planerar att hitta på lite roliga saker kring jubileet i höst, så håll utkik efter det!

En annan spännande sak är att vi med detta nummer byter inte bara tryckeri utan även papper. Vi kände att vi var färdiga med det tunna, glansiga papperet från förr och satsar i stället på ett lite kraftigare obestruket papper, rejälare liksom, vilket vi känner bättre återspeglar det gedigna innehållet och bidrar till att tidningens känns värd att spara i bokhyllan.

Minst lika viktigt är att vi nu med flytten till familjeägda Trydells tryckeri i Laholm räknar med att få bättre ordning på distributionen av tidningen till våra högt vördade prenumeranter – postutbärningen har de senaste två åren blivit försenad ett flertal gånger, beroende på strul med leveranserna mellan just tryckeriet och distributören.

Men viktigast av allt är förstås musiken, och berättelserna om den. Och sådana har vi gott om att bjuda på här, med en rad intressanta reportage och porträtt.

Countrymusiken har slagit igenom på bred front det senaste året, och ett av våra reportage handlar om countryns uppgörelse med sin egen ibland rasistiska sida, och hur svarta artister kommit att stå i genrens kreativa frontlinje.

Ett annat reportage är en resa till lilla Bougainville där den udda traditionen med bambuband står i centrum för ögruppens frigörelseprocess från Papua Nya Guinea.

Missa heller inte porträttet av jazzmusikern Martin Küchen, där vi genom en dramatisk familjehistoria får en djupare förståelse för den påtagliga nerv som vibrerar som en röd tråd genom hans musik.

Bara för att nämna de största artiklarna i detta 132 sidor tjocka nummer. Vi har förresten gjort det lite enklare och tydligare att prenumerera på Lira – så du som inte gör det redan, slå slag i saken, vi behöver er verkligen! Det kostar bara 35 kronor i månaden att få kvartalsmagasinen hem i brevlådan och ständig tillgång till hela vårt sökbara arkiv på nätet.

 


Pris: 100 kr
  • Beställ %NR%

    (Porto 49 kr tillkommer.)