Nummer

Lira #1 2017

Polska! Så står det på omslaget till 2017 års första nummer av Lira. Det kunde lika gärna ha stått ”Polska?” med frågetecken.
För det är en fråga vi ställer: Vad är polska? Varför har den förtrollat så många så länge? Var kommer den ifrån? Egentligen?
Vi gör en tjugosidig djupdykning i den låtform som är det närmaste vi kommer en svensk nationalmusik – vars invandrade historia är mer komplex än namnet låter ana, och vars rytmer och melodiska vindlingar lockar både nybörjare och inbitna lika starkt.
Å helt andra sidan Atlanten slår vi samtidigt an ett ackord på jazzgitarrens känsliga greppbräde, pratar med bland andra Kurt Rosenwinkel om denna jazzinstrumentens ständiga outsider i ett reportage av vår för tillfället USA-baserade reporter Sunniva Brynnel.
Och mer: vi ringer upp Rokia Traoré inför hennes Sverigebesök, porträtterar supertrummisen Anna Lund och hälsar på i köket (förstås) hos unga storbandet Spöket i köket.
Som alltid medföljer vår egen cd Lira Lyssna med 15 sprillans låtar. Och galet många skivrecensioner. Allt du kan tänka dig för en bra start av musikåret 2017!

Medföljande cd: Lira Lyssna 055

01 ROKIA TRAORÉ: Kènia
02 FANNY GUNNARSSON QUARTET: To know you
03 ÖSTBLOCKET: Silver & Guld
04 DUO SYSTRAMI: Valfisken
05 IAN LASSERRE: Mar mirante
06 JAAKKO LAITINEN & VÄÄRÄ RAHA: Valheet ja kahleet
07 HURRAKEL!: Stigbergsliden
08 MALIN G THUNELL: Likt ett strå
09 ABOU DIARRA: Tunga
10 ÁRA: It don šat
11 MARKKU LEPISTÖ TRIO: La valse à Silia
12 MARTIN BRANDQVIST: Simple music
13 TROLSKA POLSKA: Stengolem
14 SPÖKET I KÖKET: Med snön kommer livsglädjen tillbaka
15 MATTIAS NILSSON: Folk melody from Västmanland


Pris: 80 kr
  • Beställ %NR%

    (Porto 49 kr tillkommer.)