Nummer

Lira #1 2013

I det här numret av har vi valt att enbart skriva om kvinnliga musiker. För att utmana och inspirera och för att lyfta fram en rad fantastiska artister som alltför ofta hamnat i skymundan av manliga kollegor.
Vi porträtterar Anat Cohen, vår tids främsta jazzklarinettist. Ritar Nina Simones inte särskilt rätlinjiga porträtt genom ett samtal med arvtagaren Meshell Ndegeocello. Skildrar sångerskan Saba Kahsays väg genom det pånyttfödda musiklivet i Addis Abeba och undrar hur det egentligen kom sig att spanska Ana Alcaide spelar sina sefardiska folksånger på svensk nyckelharpa. Så pratar vi ut med den i dagarna Sverige-aktuella Aoife O’Donovan, om hennes stundande solokarriär efter bluegrassbandet Crooked Still. Dessutom har Karin Jacobson gjort ett tolv sidor långt och oerhört läsvärt djupdyk i ämnet, där vi får veta varför unga tjejer, år 2013, nästan uteslutande väljer att sjunga framför att spela gitarr eller trumpet.
Vi får också möta en lång rad grymt drivkraftiga kvinnor som kämpar mot strömmen, från norsk-pakistanska men Londonbaserade aktivisten Deeyah till de amerikanska filmmakarna bakom jazzfilmen med den talande titeln But can she play?.


Pris: 80 kr kr
  • Beställ %NR%

    (Porto 49 kr tillkommer.)