! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

2016 åkte duon Siri Karlsson till Ouagadougou och mötte musikern Solo Dja Kabaco (i mitten). Bild: Lisabi Fridell

Video-, skiv- och turnépremiär för nytt samarbete mellan Siri Karlsson och Solo Dja Kabaco

18 okt 2018

I morgon fredag släpps äntligen ep:n Ouaga Sessions, ett samarbete mellan svenska duon Siri Karlsson och sångaren och gitarristen Solo Dja Kabaco från Burkina Faso.

Men redan i dag har Lira fått äran att husera smygpremiären för videon eller snarare kortfilmen till låten Téré Na Bo. Filmen (gjord av David Giese och Lisabi Fridell) liksom musiken spelades in i Burkina Fasos huvudstad Ouagadougou 2016 i samband med att Siri Karlssons bjudits in till festivalen Jazz à Ouaga.

Med sig hade duon producenten Jari Haapalainen och även gitarristen Simon Svärd, och på plats bjöd de in den lokalt prisade artisten Solo Dja Kabaco för att tillsammans skapa ny musik.
– Musiken kretsar kring kärnan i svensk folkmusik och västafrikansk där muntliga traditioner, komplexa rytmer och improvisation är starka element och har klätts i egen Siri Karlsson-sk tradition, berättar de om samarbetet.

Skivsläppet följs även upp av en liten turné i Sverige, där Siri Karlsson återförenas med Solo Dja Kabaco som dessutom tar med sig två medmusiker han samarbetet med länge: Seydou Koné på slagverk och Sylvain Dando Pare på bas.

Tanken är också att de mellan speldatumen i Sverige ska hitta tid för nytt gemensamt musikskapande – så fortsättning på detta spännande projekt lär följa!

Téré Na Bo är bambara och betyder ”Solen kommer att gå upp”, och Solo Dja Kabako berättar:
– Min vision är att uppmuntra människor, särskilt alla dessa miljoner unga afrikaner som är utsatta för ökad arbetslöshet och all slags misär, en ungdom vars hopp är bakom hinder. Jag uppmanar dem att fortsätta kämpa för att förverkliga deras lycka. Det kommer att ta tid men solen kommer att gå upp för alla.

Siri Karlsson är Maria Arnqvist på altsax, syntar, elektronik och sång och Cecilia Österholm på nyckelharpa, sång och elektronik.

Patrik Lindgren

TURNÉ:
2.11 Uppsala, Hijazz
3.11 Malmö, Moriskan
4.11 Stockholm, Fasching
7.11 Stockholm, Riche
8.11 Göteborg, Oceanen
10.11 Ouaga Sessions goes to Bagis – minifestival i Bagarmossens Folkets hus

Annonser