! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Veteranblues och estnisk arenafolk till Urkult

10 mar 2017

Festivalen Urkult i Näsåker presenterar sex nya namn till årets upplaga. Tre svenska och tre internationella namn.

Folkduon Symbio består av LarsEmil Öjeberget på dragspel och Johannes Geworkian Hellman på vevlira. Soundet är groovebaserat och gav duon 2016 priset Årets nykomling på Folk- och Världsmusikgalan. Symbio släppte i fjol dessutom debutfullängdaren Phoresy. ”Både vevliran och dragspelet används effektivt både som rytm- och melodi-instrument. Vetefan om det är folkmusik, men vad spelar det för roll?” undrade Ulf Torstensson i Lira.

Från Sverige kommer också tioårsjubilerande trion Tzeitel, som tar avstamp i klezmer och har medlemmar från Göteborg och Gästrikland. Trion har två album bakom sig, det senaste heter Återfallet och kom 2014.

Kristina Issa med band blandar musiker och influenser från jazz, improvisationsmusik och folkmusik. 2014 släppte Kristina Issa debutalbumet Afraid of whales under gruppnamnet Issa. ”Musiken är hypnotisk och egentligen inte direkt medryckande. Men välspelad och intressant. En skiva att lyssna på när man vill ge sinnena en utmaning,” skrev Daniel Gustavsson i Lira-recensionen. En ny skiva ges ut i maj, med titeln Ocean unknown. Förutom det här Urkult-aktuella bandet är Kristina Issa även sysselsatt med dotterprojektet Queen Zenobia. Det senare en musikföreställning om kvinnor i krig. I nästa nummer av Lira kan du läsa ett längre porträtt av denna idésprutande artist.

”Queen of blues guitar” har hon kallats, Beverly ”Guitar” Watkins, 78-åringen från USA. Kolla klipp på Youtube så förstår ni vilken lirare hon är. Populära spanska trumslagargruppen Brincadeira återvänder till festivalen. Den estniska gruppen Trad.Attack (bilden ovan) är det sista nya namnet till Urkult. Estnisk folkmusik blandas med rock, folk och säckpipa. ”Ah! är tveklöst en av de mest säregna folkmusikskivor jag hört på åratal, och även en av de bästa,” skrev Rasmus Klockljung om gruppens album.

Klara sedan tidigare är Ane Brun, Kajsa Grytt, Sápmi-sångerskan Sofia Jannok, Jord från Toredalen, västkustens folkproggare Ill Wicker och mittnordiska folkmusikkvartetten Rim. Utländska namn är engelska Martha Tilston, franska Siska, indiska Folks of Bengal, Ifriqiyya Èlectrique från ökenstaden Tozeur i Tunisien, bèlètrumslagaren Stella Gonis från Martinique i Västindien samt det argentinska cumbia-punkbandet Kumbia Queers.

Urkult äger i år rum 3-5 augusti.

Timo Kangas

Annonser