! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Mikael Marin i trion Väsen. Bild: Sarah Thorén

Väsens USA-turné hotad av nya visumrutiner

2 apr 2019

Många trodde att det var ett (dåligt) aprilskämt när Mikael Marin på sin Facebooksida igår meddelade att trion Väsens tio dagar långa USA-turné, som inleds nu på fredag, ser ut att bli en duoturné – detta då Marin inte beviljats visum, till skillnad från kollegorna Olov Johansson och Roger Tallroth.

Lira pratar med en bedrövad men också agiterad Mikael Marin dagen efter för att reda ut historien.
– Jag blev först uppgiven men sen förbannad, det påverkar ju i så många led och vi kanske inte kan åka till USA mer nu, alls. Det blir för kostsamt och oförutsägbart.

Det visar sig att Mikael Marin inte har fått ett egentligt avslag på sin visumansökan, men däremot har uppmanats att fylla i det ökända extraformuläret DS-5535, med titeln ”Supplemental Questions for Visa Applicants”, vilket vid en snabb googling tenderar att kallas för en ”osynlig mur”, införd av Trump-administrationen.
– Tidigare har proceduren använts för sökanden från högriskländer i jakt på medlemmar i terrororganisationer och liknande, men på senare tid tycks den har börjat användas gentemot vem som helst på ett till synes helt oförutsägbart vis, säger Mikael Marin.

Förutom att de uppgifter som ska lämnas är högst omfattande – till exempel detaljerad resehistorik de senaste 15 åren, inklusive finansiering – så uppges handläggningstiden till 6-12 månader, eller mer.
– Den är förstås ”frivillig” att fylla i men i praktiken rör det sig om en djup personkontroll.

Orsaken då? Mikael Marin – som återkommande rest och spelat i USA utan problem de senaste tjugo åren – är helt frågande och har inte fått någon som helst motivering. Möjligen handlar det om att det finns en annan Mikael Marin, aktiv på sociala medier med vänsterpolitiska åsikter och kritisk till Trump, men heller inget värre än så. Skämten om Marins utseende med kraftigt skägg haglade förstås snabbt, men i ärlighetens namn ser han väl mer ut som en amerikansk hillbilly än en jihadist.

Mikael Marin, kollegorna och även personal från Export Music Sweden har försökt dra i de trådar som finns – men har man väl hamnat i DS-5535-kategorin tycks inga argument fungera.
– Byråkratin kring det här påminner ganska mycket om när jag reste i Sovjetunionen som ung faktiskt, säger Mikael Marin lakoniskt.

Väsens 30-årsturné inleds den 5 april i Ukiah, Kalifornien, och avslutas den 14 april i Seattle. Men det blir alltså ett stympat Väsen som åker över, utan Marin och hans viola, och Roger Tallroth på gitarr och Olov Johansson på nyckelharpa kommer att genomföra spelningarna som duo.

Till hösten är ytterligare en USA-turné inbokad – vilken trion hoppas kunna genomföra som just trio. Mikael Marin menar dock i vårt samtal att det kanske inte blir mer turnerande i USA för hans del.
– Det här fått mig att tänka efter – är det så intressant att åka till USA egentligen? Ett land som valt Donald Trump till president? Och jag tänker ju inte sätta mig ner och tycka att, ”det här var ju synd” – utan nu blir det till att skriva elaka låtar om amerikanska ambassaden i Stockholm!

Patrik Lindgren

-->

Annonser