! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Vaken folkmusik på turné

18 maj 2016

Svenska folkmusikgrupperna Kongero och Massivet turnerar i Jämtland och Härjedalen i slutet av maj. Det blir konserter med tre olika lokala körer.

Snart är sommaren är men först får alla folkmusikintresserade i Jämtland och Härjedalen chansen att uppleva ett musikaliskt möte mellan spelglad spelmansmusik och jämtländsk poesi. Projektet har fått namnet Vaerla vaken – Världen vaknar, och bjuder nykomponerad musik för instrumentalt band, vokalgrupp och kör.

Det är vokalgruppen Kongero och instrumentala Massivet som slår sig samman för en kortare turné. Lotta Andersson, Anna Wikenius och Emma Björling sjunger, David Eriksson spelar nyckelharpa, Adrian Jones trakterar altfiolen, Valter Kinbom slår på slagverk, Erik Ronström lirar gitarr och Leif Ottosson håller i dragspelet. Flera av musikerna har sina rötter i regionen.

I föreställningen får de jämtländska poeterna Elsa Wallen, Alan Kristenson och Lars ’Persa’ Perssons dikter nytt liv genom musiken. Projektet startade ursprungligen för fyra år sedan när de båda banden arbetade med en gemensam föreställning som turnerade i Sverige. Musikanterna tar hjälp med körerna Mozaik och Strömsunds kyrkokör i Jämtland samt sångare från Hedekören och Vemdalskören i Härjedalen.

Timo Kangas


Konsertdatum
Birka Folkhögskola – onsdag 25 maj
En smygstart där Massivet och Kongero spelar var sitt set.

Gamla Teatern, Östersund – fredag 27 maj
Offentlig premiär i samarbete med kören Mozaik.

Ströms kyrka, Strömsund – lördag 28 maj
I samarbete med Ströms kyrkokör.

Församlingshemmet, Hede – söndag 29 maj
I samarbete med Hedekören och Vemdalskören

Annonser