! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Trollbindande med Franska Trion i Luleå

Franska Trion
Kulturens Hus Lounge, 5 oktober 2017
Med sin nakna, självutlämnande, egensinniga musik lämnar Franska Trion ingen oberörd. Häromdagen gästade trion Kulturens Hus i Luleå för en intim spelning– med nysläppta albumet Los Angeles i bagaget.

Den Göteborgsbaserade trion består av kontrabasisten Viktor Turegård, trummisen Thommy Larsson och så bandledaren Matti Ollikainen, textpoet och kompositör, sångare och pianist. Han är uppväxt i byn Ullatti och är son till framlidne allkonstnären Vilho Ollikainen som komponerade musik inom genren tornedalsk folkmusik.

Kraften och styrkan med Franska Trion ligger i att texterna är så poetiska, ärliga och självutlämnande, de går rakt in i hjärtat. I de melankoliska raderna finns det guldkorn av sådant som vi alla kan känna igen oss i. Och sedan är det Ollikainens sätt att framföra sina låtar. Han sjunger med en så stark intensitet och nerv och så långt från ytlighet man kan komma. Och trots att det är mycket mörker finns det också ett stänk av humor, i poesin och även sättet att traktera pianot.

Ljudmässigt sett är det härliga kontraster när låtarna skiftar från smäktande pianospel och knappt hörbar sång för att i nästa sekund eskalera till en piskande hårt framdriven rocklåt. Och den nyss så spröda sången blir till ett rått och naket ångestskri. Låten Pokeface är ett bra exempel på det. Att piano, kontrabas och trummor kan skapa en så tät och suggestiv ljudbild är också fascinerande.

En del har liknat Matti Ollikainens musik vid Tom Waits. Ska man över huvud taget dra jämförelser så skulle jag vilja lägga till Kjell Höglund och John Holm. Hur som helst en helt igenom trollbindande spelning.

text: Susanne Holmberg
bild: Birgitta Linhart

Annonser