! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Topplistornas tvekamp

1 dec 2015

Som vi skrev i senaste numret av Lira finns det numera två tunga listor som tävlar om vem som med mest pondus utser den bästa världsmusiken på skiva.

Utmanaren stavas TWMC, Transglobal World Music Chart, ett spanskt-amerikanskt initiativ som samlat en internationell skara jurymedlemmar och sedan ett par månader publicerar en månatlig lista över den bästa världsmusiken just nu.

Titelförsvararen är WMCE, World Music Charts Europe, (ett nätverk av radioproducenter) som av utmanaren menas för att vara för eurocentrisk och skivbolagsstyrd.

I dag publicerar bägge sina listor för december, och skillnaderna är inte enorma. WMCE toppar med Kandia Kouyatés album Renascance, som ligger på silverplats på TWMC.

TWMC lyfter i stället fram brasilianska Bixiga 70:s afrobeatsvängiga skiva III, som kommer först på en 15:e plats på motsvarande.

Medan till exempel Kimmo Pohjonen ligger på en tung andraplats på WMCE med sin nya skiva Positive skin, som inte alls platsat bland topp 20 hos konkurrenten. Och visst syns ambitionen från TWMC att lyfta fram musik från mindre och mer perifera utgivare. Relativt okända artister som Carles Dénia i La Nova Rimaire, Saba Anglana, Dizu Plaatjies and Friends och Monsieur Doumani släpps fram jämte mer etablerade akter som Luta, Sam Lee och Cheikh Lô.

Spelar allt någon roll då? Jo, för det här är listor som många sneglar på: redaktörer, skribenter, radiomakare, bokare – och alltså indirekt påverkar vad som syns och hörs på scener och i spalter framöver.

Må bästa lista vinna!

Länkar till de fullständiga listorna:

TWMC – december

WMCE – december

Annonser