! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Tid för nya numret av Lira

6 apr 2017

Årets andra nummer av Lira är ute – fullmatat med tips och djupdykningar inom jazz, folk- och rootsmusik från hela världen. Och det handlar om … tid!

För tid är ju egentligen allt vi har här i världen. Och det råkade också bli något slags tema i det här numret. Att låta saker ta tid. Men också att skildra sin tid.

Blott 23-åriga mångsysslaren Kristina Issa hänvisar till konstnärens ansvar att berätta om sin tid, och att ge röst åt människor vars tid bestulits dem.

Jazzsångerskan Somi besjunger sina favoritkvarter i Harlem – Petite Afrique, ”lilla Afrika” – vars tid tycks vara vara utdömd som följd av den lokala gentrifieringen.

Svensk-finska trion Folk’Avant lät medvetet sin musik växa fram långsamt för att uttrycket skulle hinna mogna.

Och i Kazakstan, vid Aralsjöns forna strand, sitter fortfarande sångaren och dombraspelaren Murat Sydykov och väntar på det mäktiga innanhavets återkomst. Missa inte det fina reportaget av Torbjörn Wester!

Vi skriver också om Ella Fitzgerald inför 100-årsjubiléet av hennes födelse den 25 april 1917, och träffar Vivian Buczek som spelat in en hyllningsskiva och ger bejublade konserter med Ella-tema.

Vad mer fick vi tid till? Jo, en guide till Sverige-aktuella Kronos Quartet – där vi kikar närmare på deras många gränsöverskridande samarbeten med musik och musiker från de mest skilda kulturer, från svensk folkmusik till indisk filmi. Och en massa mer förstås: våra kolumnister Wretlind, Wolay och Lindström, alla skivrecensioner, nyheter och så cd-skivan Lira Lyssna, nummer 56 i ordningen!

God läsning!

Beställ lösnummer av Lira här, eller ännu hellre – slå slag i saken och boka din prenumeration nu! Vi behöver er!

Annonser