! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

The Specials på vägarna igen

23 feb 2016

The Specials turnerar igen efter John ”Brad” Bradburys bortgång. I oktober och november ger sig det legendariska bandet ut på vägarna i Storbritannien. En turné som varit planerad länge, redan innan Bradburys död. Summa arton spelningar.

”Alla såg verkligen fram emot dem och sen, strax efter jul, gick Brad bort. Det var förkrossande men in i våra hjärtan vet vi att han skulle vilja att vi fortsätter med den den plan han hjälpte oss sammanställa,” säger Specials sångare Terry Hall.

Den banbrytande brittiska bandet The Specials slog igenom 1979 med en punkig musikhybrid där jamaikansk ska och rocksteady var viktiga beståndsdelar. Med hitlåtar som Gangsters och Ghost town skapade de outplånliga spår i brittisk populärkultur. Svarta och vita artister bredvid varandra i en musik som blandade olika uttryck. Musiken, attityden, stilen och den heta skivetiketten 2 Tone skapade en ungdomskultur som påverkar musiklivet än i dag.

Snart kom Specials att utvecklas och även omfamna element från det vi känner som world music. Afrikanska influenser kom till ytan i låtar som Nelson Mandela, utgiven 1984 under det nya gruppnamnet The Special A.K.A.

The Specials återförenades på 1990-talet och har fortsatt att spela, inte minst live, trots att ursprungsmedlemmen Jerry Dammers inte är med. Den 28 december 2015 gick John Bradbury bort. Även den flitigt förekommande trombonisten Rico Rodriguez lämnade oss i fjol, den 4 september.

Från det tidiga Specials återstår idag Terry Hall på sång, Lynval Golding på gitarr och Horace Panter på bas. Som Jerry Dammers ersättare bakom klaviaturerna återfinns exildansken Nikolaj Torp Larsen, som spelat på skivor med alla från Amy Winehouse till Milton Nascimento. Någon ny Specials-trummis har inte offentliggjorts ännu.

Timo Kangas

Turnédatum här: https://www.thespecials.com/gigs.html

Annonser