! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Taktsäker hyllning till Beppe

18 jan 2018

Svante Thuresson med Claes Crona Trio: Svante möter Beppe
Dramatens lilla scen, Stockholm, söndag 14 januari 2017

Svante möter Beppe är en fin föreställning där Svante Thuresson sjunger låtar som Beppe Wolgers trollat fram svenska texter till. Det är klassiker trädda på ett musikaliskt radband med jazzen som sammanhållande länk genom låtar som Vinter i skärgårn, Monicas vals och Sakta vi gå genom stan.

Thuresson sjunger inte bara utan sitter också på en stol, kanske inte en cool barstol men nästan, och läser Wolgers egna ord i bokform. Det är en kärleksfull och lätt nostalgiskt tintad föreställning i två halvlekar, där Wolgers hågkomster och pricksäkert fångade stämningsbilder på ett sömlöst vis accentuerar vilken ordekvilibrist den mannen var. Jag säger bara Det gåtfulla folket.

Svante Thuressons röst håller bra vid snart 81 års ålder (han fyller 7 februari). Kanske känner gamle trumslagarpojken Svante Thuresson igenom sig i trions unge batterist Johan Löfcrantz Ramsay, för denne tillåts ta mycket utrymme på sina ställen. Soloinpass som bara understryker musikaliteten och lekfullheten i ord och ton denna kväll. Även i den sedvanliga låtleveransen kommer Johan Löfcrantz Ramsay med små inlägg som illustrerar detaljer i låttexterna, exempelvis kyrkklockor och annat passande.

Även Hans Andersson på kontrabas och Claes Crona på piano får kliva fram på sina håll, och när den synnerligen samspelta trion hittar pulsen i Sakta vi gå genom stan är vår känslomässiga stegräknare med varje steg på vägen.

Sammantaget en mycket lyckad liten föreställning. Hatten av för Beppe – och Svante!

Timo Kangas

Annonser