Redaktionsbloggen

Spännande premiär för Lina Langendorfs nya band

19 dec 2014

Lina Langendorf & Banbali Beat
Pygméteatern, Stockholm 12 december

Saxofonisten och kompositören Lina Langendorf har en bakgrund inom både jazz och pop, men har sedan 2007 studerat lokala musiktraditioner på plats under flera långa vistelser i Mali och Etiopien, och det är de sistnämnda som utgör stora inspirationskällor när hon för första gången presenterar sin nya grupp. En stor del av deras musik skrev Langendorf när hon var i Etiopien häromåret. Banbali beat betyder ”oändligt sväng” på det västafrikanska språket mandinka, och sällan har ett bandnamn varit så träffsäkert beskrivande.

Deras debutkonsert inleds med en riktigt lång låt som bäst kan sammanfattas som tok-ös rakt igenom, med ett flertal solon av bandledaren och av Daniel Bingert, som båda spelar tenorsax och synth. När Langendorf tar paus från dessa instrument plockar hon upp en shaker och spelar samtidigt som hon dansar intensivt, och när låten till slut är över och möts med massiva applåder ser hon lika utmattad som lycklig ut.

En låt är uppkallad efter den bortgångna sångerskan Cesaria Evora, som Langendorf gärna hade velat ha med i den, men när det nu inte är möjligt spelar hon själv melodin på sax, kompad av ett lojt tillbakalutat och samtidigt enormt svängigt groove, som onekligen för tankarna till just Evora. I resten av konserten driver slagverkarna Lalo Cissokho på djembe och talking drum och Juan Romero på congas upp ett betydligt intensivare sväng, samtidigt som Langendorf och Bingert gärna tar solo efter solo. Bingert spelar ibland även elgitarr, med ett snyggt delaymättat sound. Den som håller ihop det hela är elbasisten Julia Falthin, som stadig som en klippa nöter fram sina basgångar, som ibland utgörs av ett en eller två takter kort ostinato som löper genom hela låten.

I en låt gästas gruppen av en etiopisk dansare, och hade inte scenen varit minimal skulle förmodligen större delen av publiken göra honom sällskap på dansgolvet. Nu förblir vi i stället sittande i våra stolar, så om det är något som kan bli ännu bättre så är det just den detaljen. Banbali beat är ett makalöst svängigt band som har en, åtminstone i Sverige, oerhört egen stil, och musikaliskt är det redan från allra första början på yppersta toppnivå. Det blir mycket spännande att kunna följa gruppen ända från deras debutframträdande och se hur de kan följa upp en sådan succé som denna konsert. Mitt tips är att de kommer bli ett hett namn på festivaler inom kort.

Rasmus Klockljung

Annonser