! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Sömlöst, inte sömnlöst!

12 okt 2015

Att publiken somnar under en konsert brukar ju vara det värsta av betyg. För Max Richter är det tvärtom, i alla fall när han framför Sleep, hans över åtta timmar långa stycke vars själva syfte är att få lyssnaren att slumra så fridfullt som möjligt.

Denne tyskfödde men i Storbritannien verksamme kompositör gjorde sig tidigt ett namn i den så kallat post-klassiska världen (vi skrev ingående om denna i Lira #2 2009), gav häromåret ut en uppmärksammad ”remix” av Vivaldis Fyra årstider och kallar sitt nya stycke för hans egen ”vaggsång för en frenetisk värld” och ser det även som en uppmaning att sänka livstempot.

Musikalisk slow-food alltså och lika delar konstinstallation som musikverk: på världspremiären för ett par veckor sedan erbjöds publiken sängar i stället för stolar.

Originalstycket, framfört av Richter på diverse klaviaturer och American Contemporary Music Ensemble, finns i sin fulla längd – 8 timmar och 24 minuter – för digital nedladdning. Men för den rastlöse och stressade nutidsmänniskan finns lyckligtvis en komprimerade version (exakt 60 minuter) utgiven av den klassiska etiketten Deutsche Grammofon på både cd, vinyl och mp3.

God natt!

PL

PS: Här skriver DN om låtarna som Spotifys lyssnare föredrar när de ska sova.

Annonser