! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Sofie Livebrant kliver fram som kapten

Sofie Livebrant
Stallet, Stockholm Jazz Festival 6 oktober 2017

Fredagkväll och Stockholms jazzfestival drar igång som sig bör med ett ordentligt skivsläpp. Det är singer-songwritern Sofie Livebrant – Sofia Karlssons samarbetspartner under Dan Andersson-åren – som efter skivor med texter av Karin Boye, Emelie Dickinson och Jeanette Wintersons Fyrväktaren, nu släpper skivan Secrets med egna texter och egen musik och med ädelmusiker som basisten Dan Berglund, dragspelaren Lisa Eriksson Långbacka och gitarristen Johan Lindström.

Ett fullspikat, andäktigt Stallet, med ljudbild klar för liveinspelning, får höra den här trion ta sig an Livebrants drömda sånger. Plattan är som en vildbukett av infall, med franska visor, americana, folkvisa och estradjazz. Kvartetten med Livebrant på akustisk gitarr går rakt in i det brokiga och skänker det, med ett par undantag, smakfull andäktighet där Lisa Eriksson Långbacka får skåpet att låta allt från bandoneon till concertina, Lindström kommer upp med de mest oväntade infall och Berglund har en hel orkester i fingrarna.

Trots detta blir Livebrant starkast i americana-inspirerade låtar som August eller Turn around – Vänd dig om, som har mycket av folkton i sig. Här kliver Livebrant fram som kapten för skutan och tar sångerna ner mot jorden. Reducerat och koncentrerat.

Magnus Östnäs

Annonser