! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Trummor och keyboards

Ikiz

Zoetic sessions

Skivbolag: Stockholm Jazz Records
Recenserad av: Andreas Lagercrantz
Publicerad: 22 jun 2015

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Det är till olika konstellationer av trummor och orgel jag associerar när jag tar del av Ikiz senaste skiva. Trummisen Robert Mehmet Sinan Ikiz samarbetar här intimt med Robin Bennich, som spelar piano och elektroniska instrument, de har arrangerat och producerat musiken tillsammans. På skivan hörs tre traditionella folklåtar, Sommarsången av Georg Riedel samt fyra originallåtar av Ikiz.
På många sätt sker möten mellan det gamla, inte minst i dessa välkända folksånger, och det helt nutida i sound och elektronik. Här samsas tunga breakbeats och elektroniska ljudlandskap med akustiska trummor, slagverk och piano. Det blir till en bildrik och ofta suggestiv musik, med en hel del mörk botten. Inte minst Visa från Rättvik blir en lång vindlande resa mellan ljus och mörker, långt från Jan Johanssons vemodigt idylliska tolkning.
Sammantaget en tät och spänningsfylld musik som inte riktigt låter sig genrebestämmas, electronican samsas med folkmusik och såklart några stänk jazz därtill. Men knappast så som vi är vana att höra jazz. En mestadels härligt suggestiv musik.

Annonser