! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Jazz

Markku Ounaskari / Kari Heinilä / Lena Willemark / Anders Jormin

Years

Skivbolag: Eclipse Music
Recenserad av: Carl Magnus Juliusson
Publicerad: 17 nov 2014

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Years är ett vackert svensk-finskt samarbete i både jazzens och folkmusikens tecken. På den finska sidan har vi Markku Ounaskari och Kari Heinilä, på trummor respektive sax och flöjt. På den svenska Anders Jormin på kontrabas samt riksspelmannen tillika kanske en av Sveriges främsta folkmusiksångerskor, Lena Willemark.
Kompositionerna och texterna är framför allt skrivna av Willemark och Jormin. Formerna är öppna, fint arrangerade och med mycket utrymme för olika stämningar och improvisationer. Ofta står Jormin såväl för bottnen som för rollen som den rytmiskt drivande i konstellationen, vilket ger Ounaskari större frihet att fokusera på varje slagverks alldeles specifika klang och känsla. Och som vanligt är Jormins spel melodiskt så det förslår, vilket även gäller för Heiniläs lysande insatser både på flöjt och sax. Det är mer eller mindre allt vad man kan önska sig.
Men det tar heller inte slut där. Ovanpå detta ligger alltså dessutom Willemarks fängslande sång som till det annars ganska så jazziga landskapet skänker en stark och intensiv känsla som för tankarna till den svenska folkmusikens toner och traditioner. Den blir heller inte mindre av att två av sångerna på skivan sjungs på älvdalska!

Annonser