Skivrecension

Woodland
Jazz på violin

Terese Lien 
Evenstad Quartet

Woodland

Skivbolag: Jotun Records
Recenserad av: Andreas Backelund
Publicerad: 23 nov 2017

Dela den här recensionen:

När jag tänker på fiol och jazz så tänker jag spontant på antingen väldigt traditionell jazz eller jazzfusion. Troligtvis på grund av att de mest kända jazzviolinisterna återfinns i de stilarna: Stéphane Grappelli och Svend Asmussen kontra Jean-Luc Ponty och Jerry Goodman. Musiken på Evenstads kvartettskiva är, med undantag för det mer traditionella sista spåret Dear old you, i stället rotad i modern jazz med visst ursprung i skandinaviska tongångar.

Med rötterna i Norge och fötterna i Västra Götaland är Terese den första jazzviolinist som tagit examen från KMH:s jazzmusikerutbildning och porträtterades i videoserien Tales untold där tio up-and-coming svenska jazzmusiker lyftes fram.

TLE Quartet består, förutom Terese själv, av Anna-Greta Sigurdardottir på klaviatur, Josef Karnebäck på kontrabas och trumslagaren Oskar Mattsson. Terese har skrivit all musik och samspelet är lyhört, nästan telepatiskt, med fina improvisationer från samtliga inblandade. Särskilt Sigurdardottirs piano och Karnebäcks bas förtjänar att lyftas fram då de båda spelar med fin tajming och melodisk känslighet hellre än att bränna av några chops-fyrverkerier.


Fler recensioner

Annonser