! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Lågmäld kvalitetsmusik

Thommy Andersson

Wood spine

Skivbolag: Gateway Music
Recenserad av: Leif Carlsson
Publicerad: 7 apr 2017

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Thommy Andersson är en efterfrågad basist i Europa och lärare på musikkonservatoriet i Esbjerg. Hans andra skiva i eget namn är en organisk orkestersvit i elva delar med basfiolens varma träklang som ryggrad.
Femton musiker från sju länder kommer och går i musiken, en eller ett par instrument höjer då och då sin stämma, och så tillkommer en stor kör i sista numret. Basfiol och cello, en jazzsångerska, en operasångerska, piano, vibrafon, flera träblås och bleckblås, altfiol, kyrkoorgel, diskreta klockspel, dragspel och gitarr, och inte det minsta spretigt klingar det. En del instrument återkommer ofta, några bara en gång, basfiolen hela tiden.
De flesta musikerna har Thommy Andersson känt i tjugo år, och han komponerar i första hand för personer, inte för instrument. Merparten av inspelningarna är förstatagningar med små krusningar på ytan. En sakral stämning sprider sig ibland som utblickar genom ett blyinfattat fönster i skymningen. Brasan sprakar hemtrevligt i vänkretsen, vilket inte nödvändigtvis betyder att vi befinner oss i en ständig idyll.
Prayer, med Josefine Cronholms röst och Anderssons basfiol, svänger ordentligt och har mer energi än de böner jag hört förut, och avslutande Sail in blir milt uppfordrande, för vi kan ju inte bara bli sittande nu när vi hämtat så mycket kraft.

Annonser