! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Jazz Lira Gillar

Trains and Saxophones

Wolftone

Skivbolag: PB7
Recenserad av: Carl Magnus Juliusson
Publicerad: 17 nov 2014

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Trains and Saxophones är en jazzkvartett som inte sparar på krutet. Och Wolftone heter deras första skiva. Bakom namnet döljer sig ett gäng väletablerade namn på den svenska jazzscenen: Andreas Gidlund på sax, Ludvig Berghe (som bland annat syns spela med Nina Ramsby) på piano, Martin Höper på bas och Lars Källfelt bakom trummorna.
Tillsammans är de en kvartett med energi i mängder – något de skivan igenom bevisar för oss om och om igen. Och det gör de helt rätt i. Har man så här mycket att ge finns det ingen mening i att hålla tillbaka. Wolftone är från början till slut en kraftfull skiva, brinnande intensiv, och till bredden fylld med själ och lidelse. Pianoklangerna är stora och känns, vartenda ackord, vilket passar perfekt mot den sjungande saxofonen. På de mer bluesiga spåren visar de att de har en både stark och egen röst som både vill och kan beröra hela vägen ut genom högtalarna.
Kompositionerna står Gidlund och Berghe för och är alla unika och välsnidade. De utgör ett perfekt underlag för solona som i varje ton visar att det inte finns någon motsättning mellan att vara melodiös å ena sidan och spännande och nyskapande å andra.
Utan överdrift är detta bland de bästa jazzskivor jag hört från Sverige det senaste året.

Annonser