! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Melodiös triomusik

Emil Brandqvist Trio

Within a dream

Skivbolag: Skip Records
Recenserad av: Andreas Backelund
Publicerad: 13 jun 2018

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Emil Brandqvist Trio har ett synnerligen europeiskt jazztrio-sound. Det är lyrisk melankoli med hoppfullt varma melodier som hämtar inspiration från svensk folkton och dito jazz men kanske framförallt från klassisk musik. Här och var skyndar lite popharmonik förbi och förstärker musikens tilltalande drag. Och tilltalande är den, inte minst i Tyskland där gruppen är riktigt poppis. Albumet Seascapes från 2015 nominerades till en tysk grammis och 2016 års skiva Falling crystals nådde sjunde plats på Tysklands jazztopplista.
Visst jämförs trion, liksom alla moderna pianotrios, med EST och visst finns där ibland något som påminner om Esbjörn Svenssons melodier och stil, främst på låten Metropol Round, men det är ändå desto mer eget. Trion har fått sitt namn efter trumslagaren Emil Brandqvist, vars drivande cymbalspel tillsammans med Max Thornbergs kontrabas lägger en smakfull grund för Tuomas Turunens maffiga pianoklanger och sirliga improvisationer. Ibland förs tankarna till pianisten Iiro Rantala och någon gång tänker jag på trion Phronesis. Vissa klanger får mig att associera till pop-pianisten Ben Folds konstigt nog.
På skivan får de också förstärkning av Martin Brandqvist på träblås och slagverk som tillsammans med enstaka syntmattor ytterligare förtätar musiken. Det är fullt förståeligt att det går så bra för Emil Brandqvist Trio i Tyskland och jag spår att resten av Europa snart ligger för deras fötter. Jag skulle gärna avnjuta dem live inom en snar framtid och de känns som en av många pigga och oförvägna europeiska jazztrios som hyllas i Esbjörn Svensson Trios kölvatten.

Annonser