! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Jazz

Peeter Uuskyla

Winged body

Skivbolag: Omlott
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 11 apr 2016

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Winged body är en sån där platta som skivsamlare skulle prata om och nicka insatt kring – om den var utgiven på 1960- eller 70-talet. Men detta är en alldeles färsk sak, utgiven på Göteborgsbaserade skivbolaget Omlott. En entusiastetikett som släpper sina lp-utgåvor i påkostade, rejält hårda omslag av sextiotalssnitt.
Peeter Uuskyla spelar trummor så fritt att Google Maps nog snart hör av sig och undrar om det verkligen får gå till så här – några slags gränser måste väl ändå upprätthållas så att vi vet var på kartan vi befinner oss? Tillsammans med sina barn Simon och Nem, den senare på fiol, skapar Uuskyla naivistiskt frisläppt musik med barnasinnet i behåll. Jag blir inte heltänd på helheten, även om jag uppskattar tilltaget.
Frijazzpionjären Bengt ”Frippe” Nordström (1936-2000) hyllas på lp-skivans andra sida. Och då ej blott som någon storhet som gått ur tiden. Nej då, sidan B rymmer ett närmare tjugo minuter långt spår. Här spelar Uuskyla faktiskt till en tidigare outgiven inspelning med Nordström. Friare än så kan väl jazzen inte bli? Eller smalare, för den delen.
Allt är så fint paketerat och i omslagsplasten ligger också en fascinerande sjutumsvinyl där Uuskyla ytterligare utforskar Farbror Frippes skafferi.

Annonser