! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Dröm- och vakenpoesi Lira Gillar

Lotte Anker

What river is this

Skivbolag: ILK
Recenserad av: Leif Carlsson
Publicerad: 25 mar 2015

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

En ström av ljud från kanske igenkännbara till oväntat okända situationer. Allvaret är stort men inte tungt, klangerna olikartade. Tillåtande och precist rör sig musikerna i balans mellan komponerat material och strukturerad improvisation. Saker händer hela tiden.
Lotte Anker har skrivit musiken på uppdrag av Huddersfield Contemporary Music Festival och Wundergrund Festival i Köpenhamn. Genom kompositionen löper den danska poeten Ursula Andkjær Olsens dikt Appendix til de sovende og vagne. Texten framförs av en nedtonad Phil Minton. Gruppen består av Lotte Anker på saxofoner och Phil Minton på röst, som båda kommer från jazz och impro, vidare Ikue Mori på elektronik, Fred Frith gitarr och Chris Cutler slagverk, de tre från avantgarderock och impro, och så Anna Klett på klarinetter, Garth Knox altfiol och Jesper Egelund basfiol från nutida musik.
Gruppen skapades för detta och många medlemmar är legendariska, en erfarenhetstung supergrupp. Med sina likheter och olikheter möts de utan färdiga föreställningar. De kan agera både där spänningen utgörs av ett norrsken och av en ulltråd på golvet. Skyddsnätet är hopfogat av den gemensamma attityden.
En flod kan man inte stiga ner i två gånger, fast med inspelningsapparatur på plats kan man lyssna till samma ljudflod flera gånger. Det är bara att glädjas åt.

Annonser