! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Gammaldags jazz

Makross

We are Swedish jazz group

Skivbolag: Havtorn
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 12 dec 2017

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Makross är en Malmöbaserad jazzkvartett som redan är framme vid sin tredje fullängdare. Dubbel-lp:n har fått det lustiga namnet We are Swedish jazz group och släpps på ambitiösa skivetiketten Havtorn Records.
Precis som albumtiteln skvallrar om finns det en hel del humor och lekfullhet i Makross musik. I övrigt serveras vi två tallrikar amerikansk och nordisk jazz i en välsmakande anrättning. Att tallrikarna är stora och svarta inuti dubbel-lp:ns konvolut speglar kanske också den vemodiga ton som genomsyrar en del av musiken.
Mest är det dock glädjefyllt. Rasmus Nyvall (tenorsaxofon och klarinett), Jens Persson (altsaxofon), Andreas Henningsson (kontrabas) och Kristoffer Rostedt (trummor) har ett fint samspel och låter aldrig de olika solistinsatserna ta överhanden i en besjälad och ofta sprittande jazz, där tidigare generationers jazz ekar, från Glenn Miller via Charlie Parker och en bit framåt.  Eftersom bandet tycker om livesituationen har de valt att spela in albumet livs levande, inför publik i Sunnanå Studio.
Gammaldags jazz som ändå lyckas leva i nuet.

Annonser