! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Kammargitarrjazzavantgarde

Håkon Storm

Volta Trio

Skivbolag: Norcd
Recenserad av: Lennarrrt Olausson
Publicerad: 20 feb 2017

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Norske Håkon Storm-Mathisen och hans gitarr har världen som arbetsfält. Det är spelningar och komponerande med och för olika konstellationer. Det är även de frekventa inbjudningarna att verka som gästlärare på olika internationella musikkonservatorier som ger Håkon flygmil och speltillfällen.
Redan 2003 kom en inbjudan att göra diverse spelningar i Japan. Det ena ledde till föreläsningar på Tokyo Kunitachi Music Academy, det andra till att Volta Trio 2012 för första gången hördes på den legendariska klubben TUC i Tokyo 2012. Magi skapades mellan Håkon, basisten Osamu Koichi och trummisen Kazumi Ikenaga. Håkon blev inspirerad och komponerade under några få månader moderna jazzstycken inspirerade av 1960-talets avantgardejazz kryddat med modern rock. Flera gig senare hörs nu även albumet Håkon Storms Volta Trio med dessa låtar i en högtalare nära mitt öra.
Volta Trio – ej att förväxla med Volta Piano Trio eller med dammsugaren Volta Trio (!) – spelar en avslappnad och stundtals kammaraktig, stundtals småstökig gitarrjazz där just Håkons gitarr är det tongivande. Vid lite närmare lyssnande upptäcker jag små spännande inmixade finurligheter som för tankarna till E.S.T:s album Leucocyte.

Annonser