! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Post-bop

Le Jazz Cool

Vinter i Vasastan

Skivbolag: Quica Records
Recenserad av: Magnus Östnäs
Publicerad: 12 aug 2015

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Scenen: södra Stockholm tidigt 1990-tal. Ett folkrockband tvekar på att slå till på ett par begagnade högtalare. ”EGBA har haft dom.” Sade försäljaren. Det avgjorde saken. Att använda ett par högtalare som spridit trumpetaren Ulf Adåkers toner räckte långt. Trots att de var grymt tunga.
Ulf Adåker är mer än musiker, kompositör och arrangör. Han är en av bärarna av svenskt och stockholmskt jazzmusikliv i Radiojazzgruppen, som ordförande i Föreningen Sveriges Jazzmusiker och inte minst som producent på Fasching. Till nya skivan Vinter i Vasastan har han samlat ihop en kvintett med fina tenorsaxofonisten Krister Andersson i spetsen. Det är tillbaka till ursprunget. Postbopens sena 1950- och 60-tal.
Le Jazz Cool kallar sig bandet som blandar Adåker-original med Gershwins Someone to watch over me och Taube. Adåkers lyriska ton är en svalkande hängmatta en varm sommardag och Anderssons en varm åkarbrasa en Norrbottensnatt. Daniel Tilling, Filip Augustson, Kristian Lind och Calle Rasmusson står för det tajta, lätta och variationsrika kompet. Hög standard och inget skitsnack.
Vad det blev av högtalarna? De vilar i bophimlen.

Annonser