! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Generationernas växande kraft

Pers Hans Olsson & Alexander 
Olsson

Vilja

Skivbolag: Egen utgivning
Recenserad av: Gunder Wåhlberg
Publicerad: 16 nov 2017

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Många av folkmusikens utövare hämtar kraft och inspiration ur den egna familjens spelbakgrund. I Pers-släkten från Östbjörka i Rättvik har fyra generationer far och son följt i varandras spår som fiolspelare. Den äldste, Pers Olle Olsson född 1865, som var den första i familjeföljden, lämnade sina låtar efter sig till sonen Pers Erik, en låtskapare och spelmansprofil av rang som gjort en ansenlig mängd egna låtar, präglade av tonfallet i bygdens fiollåtar.

Den nu 75-årige sonen Pers Hans lärde sig spelet av fadern Pers Erik och framträdde redan i unga år tillsammans med denne. Pers Hans har genom sitt robusta och skickliga spel blivit en vida känd fiolspelman som genom sina egna låtar och ett närmast traditionellt men stilbildande spel influerat många efterföljare i spelmansvärlden.

Tillsammans med sonen Pers Alexander, den fjärde, ännu unga och framstående spelmannen i släktföljden, har på senare tid två egenproducerade cd-skivor givits ut. Den nya, Vilja, är närmast en tribut till Pers Erik som musikskapare, vars låtar fyller merparten av skivan med en slags Rättvikskänsla.

Den nyss hållna releasekonserten i Folkmusikens Hus i Rättvik gav också tyngd åt en sådan hemortskänsla som skapade atmosfär hos den fulltaliga publiken, en känsla som också genomströmmar mig när jag i efterhand lyssnar till skivan.

Förutom Perslåtarna rymmer skivan många av de pärlor bland traditionslåtarna som blivit klassiker och färgar bygdens spelmansrepertoar. Här finns Minu Lars kombinerad med Höök Olle, här finns Bingsjö och Hinders Jerk samt Spaken från Särna, dessutom Dal-Jerk och Jones Olle. Skivans innehåll dyker ned i djupet av generationers traditionsspel.

Annonser