! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Låtar i kyrkomiljö

Paula & Gunnel Testad

Vi på den här planeten

Skivbolag: Egen utgivning
Recenserad av: Gunder Wåhlberg
Publicerad: 26 jul 2015

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Den mäktiga klangen och de många stämmorna hos en kyrkorgel är ofta överväldigande och kan fängsla lyssnaren med sin väldiga tonkraft. Men orgeln har genom sina andra uttrycksmöjligheter fått sin plats även i små lyhörda sammanhang, som inom den lågmälda folkmusiken där tramporgeln redan används.
På denna egenproducerade skiva, Vi på den här planeten, ger orgeln i Åhls kyrka bakgrund till ett eftertänksamt och personligt låtspel. Den geografiska och musikaliska hemvisten för Gunnel Testad på orgel och Paula Testad på fiol, är trakterna kring Siljan där de har sin förankring i byarnas traditionella repertoar av spelmanslåtar. Den musiken har de båda länge spelat och även använt på sin första skiva för något tiotal år sedan. Som gedigna folkmusiker rör de sig vant i en spelmiljö med ett rikt låtmaterial och ett stort antal erfarna spelmän som gjort att deras musik är kunnigt odlad och utvecklad. Paula Testad har under många år vuxit in i sitt fiolspel och är riksspelman. Gunnel Testad har en bred musikalisk bakgrund och har organist- och kantorsexamen samt spelar även andra instrument.
Skivan, som domineras av fiolspelet, innehåller bekanta låtar efter välkända förgångare från Ore, Siljansnäs, Rättvik, Gagnef och Bingsjö. Orgeln ligger i bakgrunden och blir den följsamma och stödjande stämman som varierar och fördjupar uttrycket i varje låt. En slags långsam värdighet med inflikade naturljud präglar musiken på skivan och ger laddning åt låtarna.

Annonser