! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Norsk världsvisa

Gabriel Fliflet

Valseria

Skivbolag: Etnisk Musikklubb
Recenserad av: Bengt Edqvist
Publicerad: 2 apr 2014

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Det är faktiskt lite nervöst när jag startar cd:n första gången. Som att besöka en favoritstad i Italien för andra gången. Hur kommer det att bli? Kommer jag att upptäcka något nytt? Nya små gränder, avenyer jag inte vandrat fram på förut? Pampiga hus jag inte varit i? Restauranger som inte bara serverar den gamla vanliga spaghettin? Fliflets förra skiva låg nämligen i toppen av norsk visproduktion. Kan han verkligen upprepa succén?
Jodå. Lite spretigare, trots det sammanhållande valstemat, lite ojämnare men trots det hög lägstanivå. Det börjar med Fliflets sång till ett sällsynt sprittande piano. ”Ut mot äventyret” inleds sången och ett sådant är det ju att lyssna på denna musik. Musikens Thor Heyerdahl kanske? En kör kompletterar och slutet blir pampigt och svängigt.
Ett stillsamt stopp på en av de mindre valseriorna i den lilla byn i Flifletistan. Där stannar jag, ja faktiskt återvänder till Dalen Portland och så tillbaks till det lilla Svaberg. Efterföljande Svev är nästan ännu mindre och dessutom mycket vacker. Vågar jag verkligen ge mig ut i Ingenmanlandets vals?
Medmusikerna Jorun Marie Kvernberg på stråkar, harpoleik och sång, Jörgen Sandvik, strängaspelare, och så basisten Kristoffer Chelsom Vogt var det som tillsammans med Fliflet gjorde denna resa. De hade uppenbarligen kul. Emellanåt bär det av åt Östeuropa: Eshaness är en blivande vals-hit och Hardvals låter som något Lars Hollmer skapat. 2013 är det svårt att skriva visor som har en framtid som visklassiker. Det grejar Fliflet!

Annonser