! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Spiritual jazz Lira Gillar

Alan Braufman

Valley of Search

Skivbolag: Valley of Search Recordings
Recenserad av: PM Jönsson
Publicerad: 6 aug 2018

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

1970-talet var en svår period för den fria, spirituella jazzen. Jazzrock, fusion och ett slickare sound tog över och de musiker som verkade i samma anda som John Coltrane och Albert Ayler förpassades till övergivna lokaler. I Europa fanns det vissa vattenhål, men USA var tufft för musiker som ville pröva sig fram utan kommersiell baktanke.

Alan Braufman tillhörde ett gäng jazzmusiker som hade pluggat musik i Boston och i början av 1970-talet flyttade till New York och blev del av undergroundscenen på Manhattan. Musiken på Valley of Search är inspelad live i deras loft och dokumenterar hur just det här gänget försökte hitta sig fram under en hård, ny tid.

Pianisten Gene Ashton (senare mer känd som Cooper-Moore) gjorde sin allra första skivinspelning, på trummor och slagverk hittar vi David Lee och Ralph Williams och basisten, Cecil McBee, hade spelat med många kända namn, som Pharoah Sanders och Jackie McLean. Skivan gavs ut av det nystartade India Navigation som dokumenterade loftscenen mer än något annat skivbolag. Braufman fortsatte att spela musik, under namnet Alan Michael, bland annat, men gav aldrig ut ett liknande album igen.

När Valley of Search för första gången kommer ut på nytt kan man ta sig tillbaka till den där dagen 1975 på 501 Canal Street. Låtarna hänger ihop, hela skivan är som en svit. Braufmans målande, djupa altsaxofon är i centrum ibland, som på de poetiska Ark of Salvation och Destiny (som nästan har en klezmerkänsla), men det hörs att det är ett kollektivt präglat band. På inledande Rainbow Warriors är det McBee och slagverkarna som tar kommandot, Gene Ashtons oförutsägbara pianospel är en frisk fläkt och de har även med en ”chant”, där Ashton läser en text som hämtats från den religiösa läran baháí.

Hoppas att det dyker upp fler India Navigation-återutgivningar!

Annonser