! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Norsk improvisation

Miman

Ulme

Skivbolag: Motvind Records
Recenserad av: Elias Hillström
Publicerad: 7 sep 2018

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Miman är en norsk improvisationstrio bestående av Hans Kjorstad (främst fiol), Andreas Hoem Roysum (främst gitarr) och Egil Kalman (bas). Enligt pressmaterialet är skivan inspelad framför en öppen spis i en stuga i skogen. Lite norskt så där. Om det sen hörs i själva musiken är lite svårare att säga. Men visst, man kan lätt se den där stugan, skogen och elden som brinner. När fiolen plockar och gnisslar. När gitarren plockar och gnisslar, ett ackord som öppnar upp det hela. Nordiska folkmusiktoner flyger förbi, lite mer stökig jazzkänsla likaså.
Men mest avvaktande, lyssnande, nästan något man skulle kunna kalla ”ambient drone” i vissa partier. Möjligen också så som det är lätt att uppfatta mycket improvisationsmusik av det här slaget: en känsla av att det inte riktigt lyfter, att musikerna inte riktigt släpper taget. I stället mer försiktigt sökande. Även om den stillsamma energi som byggs upp i vissa spår bär på både kraft och nerv.
Fram emot skivans allra sista spår är det som att de spelat ihop sig ordentligt, blivit varma i kläderna och liksom inte kan låta bli att släppa fram ett gung och en vemodig folkklingande vacker melodi.

Annonser